Sayfalar

26 Kasım 2013 Salı

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Spor


Bedensel hareketsizlik birçok hastalığın en önemli sebebidir. Başta, kalp ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarda başrol oynayan spor, sağlıklı yaşamın önemli bir şartı haline gelmiştir.

Her ne kadar sağlıklı yaşam için spor şart koşulsa da bilinçsiz yapılan sporun zararları oldukça ciddi sonuçlar doğurabiliyor.Bir uzmanın yardımını almadan yapılan spor, kas zedelenmelerinden, lif kopmalarına hatta sakat kalmaya kadar varabilecek ağır faturalar çıkarabilmektedir.

Sporu sadece sağlıklı olmak için yapılması gereken mecburi bir uğraş şeklinde değil de bir yaşam biçimi, yaşantımızda her zaman yer alması gerekli bir aktivite olarak algılayıp uygulamak çok daha doğru olacaktır.

Düzenli olarak yapılan spor, vücut dayanıklılığını, kapasitesini ve performansını artırmayı sağladığı gibi uyku ve beslenme alışkanlıklarını da düzenlemekte oldukça etkilidir. Spor, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, obezite, diyabet, hipertansiyon, depresyon, bel, boyun ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde, tedavinin bir parçası haline gelmiştir.

Sağlıklı yaşam için spor yaparak kan basıncı ve şekerinin düzenlenmesi, kan yağları ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesi ve kas dayanıklılığının artması sağlanıyor. Uzmanlar sürekli olarak yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aerobik egzersizler önermektedir.

Düzenli spor yapmak, insanı dayanıklı, dinç ve disiplinli yapar.  Sağlık açısından birçok rahatsızlığın en önemli sebebi olarak görülen hareketsizliği engellemek, kasları çalıştırmak, enerji harcamak, başta kalp ve dolaşım olmak üzere sporun birçok yararı bulunmaktadır. Ayrıca spor yapmak, ruhsal olarak rahatlamayı sağlamasının yanı sıra yaşlanmayı geciktirmek gibi bir etkiye de bulunmaktadır.  Sağlıklı yaşam için vücudun alıştığı hareket temposundan birden bire daha hareketli bir tempoya geçişinde bu duruma ilk olarak kalp itiraz edecektir. Koşmanın veya hızlı yürümenin sağlıklı yaşam için oldukça gerekli olduğu günümüz koşullarında daha önceleri yapmadığınız bu işleme birdenbire başlayıp süreyi uzatmaya zorlamak sağlığınız için fayda yerine zarar getirebilir.

Unutulmaması gereken en önemli nokta, aşırı zorlayıcı sporlar sahibini vakitsiz çökertebilir.

Spor, vücuda hareketlilik sağlaması bakımından oldukça önemli fakat her spora her yaşta ve hiçbir hazırlık yapmadan, gerekli tıbbi kontrollerden geçmeden başlamak doğru olmadığı gibi oldukça da tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Sporu ölçülü ve devamlı yapmak sağlıklı yaşam açısından en doğru davranış biçimi olacaktır.   Sağlıklı bir yaşam sürmek ve hastalıklardan korunmak için spora ideal olarak çocukluk yıllarında başlamak gerekse de spora başlamak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız.


Hiç yorum yok: